lördag 28 augusti 2010

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är ett bar tips på en liten semesterort i Sverige. Det låter kanske inte som det, men det finns mycket att göra i Örnsköldsvik. Jag var där för några år sedan och jag blev förvånad över hur trevlig staden är. Det som är bäst med Övik, som staden också kallas, är att den ligger så nära havet. Nästan än var man befinner sig så ser man havet. Hamnen är också stor och fin och när jag var där var det sommar och jag satt på kajen och åt glass. Verkligen fint. På alla sidor om staden reser sig små berg och byggnaderna där har verkligen fin utsikt. Det gör att husen på sluttningarna har förhållandevis högt pris. Nåja, jag har inte tänkt mig att bosätta mig i Örnsköldsvik, men fint var det där.
Övik har ett helt otroligt äventyrsbad. Jag tog med mig barnen dit en dag och de hade så väldigt kul. Det finns många olika banor att åka i och jag tyckte puckelpisten var allra roligast. Här är det hoppigt och guppigt hela färden och vattnet forsar fram. Det var också mycket varmt och gott. Man kan också simma ut utanför badhuset. Det måste vara väldigt speciellt när det är vinter och kallt. Tänk att få simma ut i friska luften när det är trettio grader kallt ute och trettio grader varmt i vattnet.
Jag gjorde en liten resa ut till Ulvön. Detta är en liten ö som ligger ute i havet utanför Örnsköldsvik. Båtresan tog ett par timmar eftersom vi också gick in i några andra hamnar på väg ut. En ö hette Trysunda tror jag. Både Ulvön och Trysunda är mycket vackra öar och här ser man hur folket levde ute på öarna förr i världen. De levde på fisket och överallt ser man små båthus i strandkanten där båtarna låg och väntade. Sen levde nog människorna här på vad man lyckades fånga ute i haven. Det måste ha varit ett ganska hårt liv. Tänk när man blir sjuk och befinner sig ute på en ö. Det är egentligen ganska långt in till land och måste ha tagit befolkningen ett par timmar i de små båtarna. Om det var hårt väder var man nog tvungna att stanna kvar på ön. Det är nog inte så roligt om man har ett litet sjukt barn som måste besöka en läkare. Idag är det inte många bofasta människor på Ulvön. Vad jag fick veta var det bara några enstaka familjer som var bofasta och på Trysunda bor ingen permanent. De som har fastigheter här är bara här på sommaren.
Örnsköldsvik är ett bra tips på en trevlig semesterort i Sverige och det kan alltid vara trevligt att fundera på att spendera en helg här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar