torsdag 2 september 2010

Nu är det dags att börja planera

Nu kommer hösten och vintern och det är inte så ofta man tänker på semester då, men jag brukar börja nu. Det gäller att planera i tid inför nästa sommar. Det kan tyckas lite tokigt, men det är ju det som är det stora nöjet egentligen: att planera. Jag tror nog att jag kommer att resa runt lite i Sverige i höst/vinter och vår också. Det är inte svårt att resa på vintern om man reser i Sverige. Jag brukar föredra att åka tåg och de går ju lika bra vid den årstiden. Det är inte lika roligt med vissa semestermål när det är vinter. Jag åker kanske inte till Helsingborg då eftersom den staden är känd för sina parker och grönområden. De är inte lika vackra när det är vinter. Sofiero slotts park är underbar på sommaren, men kanske inte så rolig på vintern dock.
När det är vinter vill man helst åka till en större stad. I Stockholm, Göteborg och Malmö är det alltid aktivitet oavsett årstid. Jag tycker också mycket om Uppsala på vintern. Här finns så många studenter att staden är fylld av liv också vid denna årstid. På sommaren har studenterna gett sig av till hemmen och Uppsala kan kännas lite ödslig. Detsamma gäller för Lund. De stora universitetsstäderna är som livligast under den tid skolorna håller öppet. Jag tror faktiskt det blir Lund som blir nästa resmål i vinter. Jag är lite sugen att kolla in Jätten Finn. Om ni inte vet vilken det är kan jag berätta en liten historia om honom. Det var Jätten Finns som byggde Lunds Domkyrka och han slog vad med en präst om att om inte prästen kunde lista ut vad jätten hette innan kyrkan var färdigbyggd skulle prästen få den stora jättens ögon. Det var ju naturligtvis en farlig vadslagning för jätten och prästen lyckades faktiskt lista ut att han hette Finn. Man kan ju undra hur han lyckades med det egentligen, men så var det. Jätten blev så rasande att han rusade ned i domkyrkans krypta och omfamnade en stor pelare för att på så vis rasera kyrkan. I samma ögonblick som han gjorde det blev han förstenad och han står fortfarande kvar där. Man kan verkligen se honom om man går ned i kryptan. Det är också så att denna domkyrka är en av de vackraste man kan se i Sverige. Det är en mycket gammal kyrka och de båda tornen som finns i fronten ser man över hela Lund.
Nåja, det var ju inte det jag skulle skriva om egentligen. Jag började ju med att jag skall planera resandet nästa sommar. Det får väl kanske bli Lund i vinter då och Helsingborg eller Kalmar i sommar. Både Helsingborg och Kalmar är underbara sommarstäder och här finns Sveriges kanske härligaste badstränder. Jag får väl ta mig en ordentlig funderare på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar