lördag 25 september 2010

Semester vid kusterna

Sommaren i Sverige kan vara alldeles fantastisk och det kan många gånger vara lika härligt här som i övriga världen. Håll med om att den svenska naturen är något utöver det vanliga. Man kan bli ganska trött på sand och torka i Spanien och det känns alltid så friskt och härligt att komma hem till Sverige igen. Det finns faktiskt en hel del havsbad som är extremt sköna och det känns alltid bra att ligga på en svensk sandstrand och bada i svenskt vatten. Man kan lätt hitta en skön badstrand vid en sjö än var man befinner sig i Sverige, men om man vill bada i hav måste man så klart resa ut till kusterna. Här har man många olika städer att välja mellan.
Piteå har Norrlands härligaste havsbad. Stranden här är en halvmil lång och den består av den finaste sand. Man skulle kunna tro att det är kallt i vattnet i Norrland och många människor ser bara is och snö framför sig när de tänker på denna del av Sverige. Men Piteå har väldigt många soltimmar på sommaren och därför värms vattnet snabbt upp. Ofta kommer högtryck in från Finland och Ryssland och detta gör att Piteå brukar ha mycket varmt väder på sommaren. Det är också mycket långgrunt vid havsbadet och det gör att vattnet är varmt och härligt. Det är många människor som reser till Norrland för att bada vid havsbad och det är också många utlänningar som kommer hit. Varför inte prova det i sommar? Naturen kring Piteå är också mycket vacker och därför kan man varva badandet med strövtåg i naturen.
Helsingborg är väl annars den svenska ort man närmast tänker på när man vill bada havsbad. Här hittar man mängder av små och stora sandstränder och klippor att bada vid. Några av stränderna här är mycket välbesökta och det kan ibland kännas lite trångt på stranden. Det är faktiskt så att det finns ett bad mitt inne i Helsingborg och här kan man bada också på vintern. Jag besökte Helsingborg en gång när det var riktigt kallt och såg människor bada, men jag bestämde mig direkt för att det inte var något för mig. Badplatsen eller bryggan om man så vill som ligger mitt inne i centrala Helsingborg heter Järnvägsmännens brygga. Det här namnet har badet fått därför att det var här de män som jobbade på järnvägen hoppade i vattnet för att svalka sig. Det var också här jag såg vinterbadarna. Huh, man ryser bara man tänker på det.
Jag har hittat en favoritstad när det gäller bad och det är Kalmar. Dels tycker jag Kalmar är den kanske vackraste staden i Sverige. Här finns så mycket genuin byggnation och hela staden är mycket vacker. Dels är det också så att här kan man verkligen hitta små stränder där man kan få vara ganska mycket för sig själv. Det är bara att vandra fram efter kusten och ganska snabbt hittar man en vacker liten badplats. En annan orsak till att jag tycker om Kalmar är att jag har vänner som bor på Öland och ofta när jag skall besöka dem bokar jag hotell i Kalmar för att det är så vackert där. Sen tar jag bara bilen över Ölandsbron för att hälsa på vännerna. Det är mycket smidigt och på Öland brukar jag för det mesta ägna mig åt att titta på fåglar. Det kan tyckas som ett tråkigt nöje, men det är väldigt kul att hitta olika fågelarter och kunna kryssa dem. Man börjar varje år med ett tomt blad och sen sätter man kryss för varje fågelsort man upptäcker och lyckas artbestämma. Det är så spännande varje år att se hur många fåglar man kan komma upp i och det blir som en riktig tävling. Det är då mycket bra att åka till Kalmar och Öland eftersom det finns så många fåglar här. Man kan få se fåglar som man aldrig annars får se. Man kan ju också åka utomlands för att skåda på fåglar, men de fåglar man ser i andra länder kan man inte sätta kryss för. Reglerna är sådana att det bara skall vara fåglar man ser i Sverige. Det är en ganska bra regel tycker jag för det betyder ju också att man inte behöver resa utomlands bara för att titta på fåglar. Det gör man i Sverige. En annan stor fördel med Kalmar tycker jag är att jag får gå omkring på Kalmar Slott. Det här slottet är så vackert och jag upptäcker hela tiden nya sköna saker att titta på varje gång jag är där. Parken utanför slottet är också mycket fin och det är avkopplande att gå omkring här.
Jag tycker också mycket om att spela golf. Det är en bra form av motion och om man spelar med goda vänner har man ju också trevligt när man går mellan hålen. Det är en bra sport eftersom man är ute så mycket när man utövar den. Det finns några områden som är speciellt bra om man är intresserad av golf och det är Kalmar och Öland och faktiskt också Helsingborg. Så då kan man förstå varför jag är så förtjust i just dessa båda städer. Här kan man hitta så många olika trevliga saker att göra under semestern och det handlar egentligen bara om att få tiden att räcka till för allt man vill göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar