onsdag 8 september 2010

Små städer i Sverige

Man måste inte alltid resa till de stora städerna i Sverige när man skall ha semester. Jag har kommit på den goda idén att jag tar bilen och så reser jag runt och ser vad de små städerna har att erbjuda. Man kan också ta tåget och stanna vid mindre orter några dagar för att sedan åka vidare. På det viset får man se mer och man får också uppleva den svenska naturen på ett annat sätt. Man kommer mycket närmare de svenska skogarna och sjöarna.
Det finns många trevliga små orter i Dalarna. Landskapet har blivit något av en favorit för mig. Här har jag besökt Falun, Avesta, Borlänge och en mängd småorter. Varje stad eller by har något vackert att visa. Det finns stora konstnärer som härstammar från Dalarna och man har alltid något litet museum som visar alster av dem. Ofta kan man besöka små stugor där de växt upp. Anders Zorn är en stor konstnär från Dalarna. Härifrån kommer också några stora poeter och författare.
Naturen är speciellt dramatisk i Dalarna och man har ofta möjlighet att hyra kanoter och paddla sig fram i små vattendrag eller små sjöar. Jag brukar tycka att det är trevligt att följa med på en ridtur på de orter jag besöker. Den härliga islandshästen är en favorit. Jag är inte speciellt liten, men dessa hästar orkar med mig i alla fall. De har också en mycket speciell gångart som gör att det känns mycket mjukt att rida på dem. Denna gångart kallas för tölt och den gör att hästen i princip flyter fram. Det är skönt om det går lite mjukare eftersom man gärna vill hinna med och se något när man är ute och rider. Det är inte roligt om man måste göra allt man kan för att hålla sig kvar på hästryggen.
Andra trevliga tips på vackra svenska landskap är naturligtvis Värmland och Uppland. Värmland är fantastiskt på grund av att landskapsbilden förändras så markant när man reser norrut. I den södra delen är marken ganska flack och området kring Karlstad är nästan som ett delta. Det är Klarälven som förgrenat sig när den möter Vänern. Längre norrut i landskapet börjar bergen dyka upp och det kan nästan vara besvärligt att köra bil här på vintern. I Fryksdalen är det mycket vackert och några favoritstäder i Värmland är Arvika och Torsby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar